Iedereen verdient werk!
Workshops & Events
MVO-platform Midden-Limburg
Houvast voor talent

“De impact op mensen met een verstandelijke beperking is groot”

28 april

Stephan Bodde
Bestuurder bij PSW en Konnekt’os

Dagbesteding is gesloten, bezoek mag niet meer komen, cliënten die er wonen kunnen niet even naar hun ouders toe en de huisbezoeken aan kwetsbare burgers en gezinnen zijn stopgezet. “Een moeilijk besluit dat je liever niet neemt”, aldus Stephan Bodde. Hij is bestuurder bij PSW, founder van Konnekt’os en zit ook hier in het bestuur. “Toch is zo’n beslissing nodig om de verspreiding van dit virus te stoppen en cliënten te beschermen. Al is het moeilijk voor ze om te begrijpen wat er precies gebeurt. Ze vragen letterlijk om de nabijheid van onze begeleiders, waardoor afstand houden gewoonweg geen optie is. Het werk gaat hier altijd door.”

Bodde zal niet ontkennen dat hij sinds 12 maart in een achtbaan zit die maar niet lijkt te stoppen. Het is aanpoten. De bestuurder houdt zich vast aan alle initiatieven die er – soms in stroomversnelling - ontstaan. “Op dit moment zijn er wel 1000 cliënten aangesloten op de mogelijkheid om veilig te beeldbellen. Je kunt je voorstellen wat voor impact corona heeft op het leven en het welzijn van kwetsbare burgers en gezinnen nu veel natuurlijke steunstructuren zoals school, werk en verenigingsleven wegvallen. Normaal gesproken komen we naar deze groep toe om ze te begeleiden. Dat we hen nu op afstand toch kunnen ondersteunen, is een hele geruststelling.” De zorg voor de cliënten die op één van de locaties van PSW wonen, is de zorg van andere aard. Daar ligt de prioriteit bij het bieden van optimale veiligheid van zowel cliënten als medewerkers, zonder dat de zorg daarbij in het gedrang komt. “Ondanks de landelijke schaarste van persoonlijke beschermingsmiddelen”, vertelt Bodde, “lukt het ons nog steeds om medewerkers van de benodigde beschermingsmiddelen te voorzien. Iets waar ik heel blij mee ben. Ook zijn de eerste cliënten met COVID-19 inmiddels genezen verklaard en vooralsnog lijkt de uitbraak binnen PSW niet verder uit te breiden.”

Toekomstscenario’s maken
“Op bestuurlijk niveau zijn we nu scenario’s aan het maken voor de komende tijd. Bepalend zal daarin zijn hoe lang deze crisis aanhoudt en wat dit betekent voor de maatregelen die we moeten nemen.” Naast het belang om medewerkers optimaal te faciliteren zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, wil Bodde anderen adviseren om mentale ondersteuning te bieden. “Geef de ruimte om alle ervaringen die ze opdoen een plaats te kunnen geven. Luister naar hun onzekerheden en zorgen. En laat vooral ook je waardering zien en horen. We hebben onze mensen de komende tijd, maar zeker ook na de crisis heel hard nodig. En dat geldt niet alleen voor de zorgsector. Ons motto is ‘Samen sterk’. Nu toepasselijker dan ooit denk ik zo."

Webinar van kramp naar kracht - don...

Klik hier voor de webinar van 18 juni 20...

"Een loopbaangesprek digitaal...

Susanne Lommerse  Loopbaancoach  De Zo...

“Wees creatief in deze tijd”

“Het is ongekend”, vertelt projectleider...
Webinar van kramp naar kracht
Webinar van kramp naar kracht
Bron: Men of Media
Bron: Men of Media
Bron: communicatie Konnekt'os
Bron: communicatie Konnekt'os
webdesign: Artis.