Iedereen verdient werk!
Workshops & Events
MVO-platform Midden-Limburg
Houvast voor talent

Zonnig Konnekt’os-zomerevent boordevol inspiratie

25 juni

Het was een zonnige dinsdagavond. Tijdens het borrelen op het Konnekt’os zomerevent raakten de bezoekers niet uitgepraat over de inspirerende sprekers. Zojuist stal Joseph Oubelkas de show. Keurig geschoren, onberispelijk gekleed en welbespraakt stond hij voor de zaal. ‘Je zou niet zeggen dat hij een ex-gedetineerde is’, zeggen mensen wel eens. ‘Als ik er verlopen uit had gezien was het geloofwaardiger geweest,’ zegt Joseph zelf met een grote lach. Onterecht kwam Joseph terecht in de gevangenis van Marokko. In 2009 werd hij na vijf jaar gevangenschap vervroegd vrijgelaten.

Niet lijden maar leiden
Nu trekt Joseph volle zalen. Hij vertelt mensen zijn verhaal. Hoe hij besloot niet te verdrinken in verdriet, maar zijn leven te leiden in plaats van lijden. ‘Wat er ook gebeurt ik ga met mijn eigen tanden naar huis’, riep hij. De 400 brieven van zijn moeder hielden hem op de been. Oubelkas is een echte podiumkunstenaar: het ene moment doet hij niet onder voor een cabaretier met een perfecte timing - het andere moment ontroert hij omdat hij een brief van zijn moeder opzegt als een gebed. Want wie ben je als het er echt op aan komt? Je bent niet de man met het grote huis en de auto en alle andere bezittingen, wie ben je als je het nette pak dat je vanavond draagt moet vervangen door een gevangenispak? Wie ben je als je alles verliest? Dat is de kern, vanuit die kern kun je groeien. Ondernemers leren vanavond dat in alle moeilijke situaties je houding telt.

Aan de bak zonder CV
En dan is er deze avond nog The Start Foundation.  Jos van Delft en Ingeborg Zwolsman vertellen het verhaal achter Open Hiring. Zij zorgen ervoor dat o.a. ex-gedetineerden – zoals Joseph Oubelkas – maar ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - aan de bak komen. De methode ontstond in Amerika. Koekjesfabriek Greyston ging ex-gedetineerden aannemen, er werd daarbij niet gekeken naar het (arbeids)verleden, maar naar wat mensen nu kunnen. Het werd een succes. Via Open Hiring kan iedereen die wíl werken gewoon aan de slag! Open Hiring betekent aan het werk gaan, zonder sollicitatiegesprek, zonder CV.  Niet op basis van je verleden, maar door je te richten op de toekomst. 

Mama Loes
Start Foundation introduceert de methode van Open Hiring in Nederland. Het bedrijf Mama Loes – dat babyartikelen verhandelt – ging met ze in zee. De oprichtster van Mama Loes vocht zichzelf terug vanuit de bijstand. Nu heeft ze een bloeiend bedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de bak komen. Tijdens het event gaven diverse Midden-Limburgse werkgevers aan interesse te hebben om Open Hiring in de regio in te voeren. Wilt u meer weten? Mail naar info@konnektos.nl, dan brengen wij u in contact met Start Foundation.

 

Klik hier voor een sfeerimpressie van het zomerevent

"Een loopbaangesprek digitaal...

Susanne Lommerse  Loopbaancoach  De Zo...

“Wees creatief in deze tijd”

“Het is ongekend”, vertelt projectleider...
Bron: Men of Media
Bron: Men of Media
Bron: communicatie Konnekt'os
Bron: communicatie Konnekt'os
Bron: TBK media
Bron: TBK media
webdesign: Artis.