Iedereen verdient werk!
Workshops & Events
MVO-platform Midden-Limburg
Houvast voor talent

Spetterend Discu-diner over 50-plussers op de arbeidsmarkt

3 december

Heeft u ze ook? Vooroordelen ten opzichte van 50-plussers op de werkvloer? Of neemt u juist 50-plussers aan vanwege hun arbeidsethos? Partners van Konnekt’os, belangstellenden en werkzoekenden, gingen op 27 november met deze vragen aan de slag. Hier volgt een verslag:

Een positief beeld krijgen
Hans Kasper en Anne Marije Buckens, experts op het gebied van 50-plussers op de arbeidsmarkt, nemen de aanwezigen mee in hun verhaal over de vergrijzende arbeidsmarkt. Aan de hand van feiten, cijfers, sprekende voorbeelden en prikkelende vragen gaan ze in op de verschillen tussen de generaties op onze arbeidsmarkt. Verschillen in onder meer arbeidsethos, ambities en ontwikkelbereidheid. Millenials willen vaak een nieuwe uitdaging – jobhoppers te over in die leeftijdscategorie. De 50-plusser is juist een loyale werknemer die eerder (levens)lang bij een werkgever werkt. Dagvoorzitter Vivian Lataster gaat regelmatig met de microfoon rond om mensen om hun reactie te vragen.

Blijven leren en ontwikkelen
De sprekers zetten de zaal flink aan het denken over de toekomstige arbeidsmarkt. Met alleen hard werken komen we er niet meer. Werknemers van nu moeten een leven lang blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Want wist u dat 60% van de banen van de toekomst nu nog onbekend is? Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Voor je het weet ben je steengoed in iets waarop de maatschappij helemaal niet meer zit te wachten. 25% van de huidige banen bestaat over 10 jaar niet meer.

Voorafgaand aan iedere gang geven de sprekers de gasten een prikkelende stelling mee waarover aan tafel gediscussieerd wordt. Over kwaliteiten en competenties, de uitstraling van een sollicitant of zijn/haar feitelijke leeftijd, over duurzame inzetbaarheid.

Ontlabelen
Anne-Marije Buckens laat de zaal kennismaken met ‘ontlabelen’: werkzoekenden ontdoen van alle labels die ooit op hen geplakt zijn. Wat er overblijft, is wat iemand in de basis is en kan. Beschrijf die drijfveren, is haar advies. Laat als sollicitant zien welke kernkwaliteiten en competenties je hebt, dan doet je feitelijke leeftijd er niet meer zoveel toe. Dat bracht ze in beeld door CV’s te laten zien van de werkzoekenden in de zaal. Eerst het klassieke, vaak weinig zeggende, CV. Daarna het CV op basis van competenties, speels en uitdagend, waardoor de sollicitant tot leven komt. Een CV begint met de tekst: ‘Who the f*ck is Jan Rutjens?’ Dat vangt onmiddellijk de aandacht. En wat volgt is een mooi beeld van de man achter het CV.

Aan het eind van de avond is het voor iedereen wel duidelijk dat 50-plussers nog midden in het leven staan en van grote toegevoegde waarde kunnen zijn voor werkgevers. Solliciteren is echter anders geworden; je moet gesprekken aangaan en persoonlijke contacten zijn super belangrijk. Voor enkele werkzoekenden werpt deze eerste ‘date’ met Konnekt’os al vruchten af. Er worden ter plekke afspraken gemaakt om nader kennis te maken. Tijdens de koffie wordt er nog geanimeerd nagepraat en haalt menigeen de laatste woorden van Anne-Marije Buckens nog eens aan: Voor iedereen komt er uiteindelijk een passende baan. Het is echter net als rondrijden op het parkeerterrein van IKEA op 2e Paasdag. Je moet wat extra rondjes rijden, maar uiteindelijk vind je dat plekje! Dat past!

Klik hier voor een sfeerimpressie

Zonnig Konnekt’os-zomerevent boorde...

Het was een zonnige dinsdagavond. Tijden...

“Er is geen enkel argument om er ni...

  Wist u dat er in Midden-Limburg circa...

Marja Blankman treedt toe als bestu...

“Een steentje bijdragen aan maatschappel...
Bron: communicatie Konnekt'os
Bron: communicatie Konnekt'os
Bron: TBK media
Bron: TBK media
Bron: TBK media
Bron: TBK media
webdesign: Artis.