Iedereen verdient werk!
Workshops & Events
MVO-platform Midden-Limburg
Houvast voor talent

Geen corona en acuut zorg nodig? Ook dán staan we paraat!

12 mei

Nu corona het hele leven beheerst, wordt nog wel eens vergeten dat er ook nog mensen zijn met andere medische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben. Patiënten met acuut hartfalen of neurologische problemen bijvoorbeeld. Of mensen met een vermoeden van kanker die tussen hoop en vrees leven en snel geholpen moeten worden.

Ook voor hen is en blijft de acute zorg van SJG Weert gewoon toegankelijk. We halen alles uit de kast om ook deze patiënten optimaal en veilig te helpen. Zeker in deze tijd is dat een flinke opgave. Ik vergelijk het met een enorme legpuzzel. Enkele weken geleden zijn we aan de randjes begonnen. Om onszelf voor te bereiden op de toestroom van coronapatiënten hebben we het ziekenhuis opnieuw ingericht en tal van voorzorgsmaatregelen genomen. Zo hebben we nu bijvoorbeeld twee intensive cares: een voor coronapatiënten en een ‘gewone IC’ voor mensen met andere, acute ziektebeelden.

Ook de oncologische zorg die niet kan wachten, gaat gewoon door. Patiënten die worden ingestuurd met borstklachten ontvangen we sinds deze maand in onze nieuwe kliniek op de eerste etage die we samen met de Alexander Monro Ziekenhuis Groep in gebruik hebben genomen. Het onderzoek en de poliklinische behandeling gebeuren hier centraal, mensen hoeven hiervoor dus niet het hele ziekenhuis door. Om het besmettingsrisico tot een minimum te beperken, worden patiënten met corona en mensen met andere medische klachten strikt van elkaar gescheiden.

Dat klinkt logisch, maar eenvoudig is deze operatie allerminst. Zeker als je bedenkt dat de toestroom van coronapatiënten nog een hele tijd zal aanhouden. Al puzzelend komen we steeds voor nieuwe uitdagingen te staan. Hoeveel acute niet-coronapatiënten kunnen we opvangen? Welke ruimten in het ziekenhuis maken we voor hen vrij? Met welke medewerkers gaan we die afdelingen bemensen? Hoe regelen we de logistiek? Allemaal puzzelstukjes die we nu passend aan het maken zijn. Straks , als de coronastorm is afgezwakt tot een stevig briesje, komen er weer nieuwe puzzelstukjes bij: het plannen en uitvoeren van alle medische behandelingen die nu als gevolg van de crisis uitgesteld zijn.

Maar hoe ingewikkeld de puzzel ook is en nog zal worden: de gezondheid van onze patiënten staat te allen tijde voorop. Wie acuut in de medische problemen komt, kan gewoon terecht op onze Spoedeisende Hulp. Dat was zo en dat blijft zo. Thuisblijven met het risico dat de situatie daar verslechtert, is géén optie. We stellen alles in het werk om iedereen zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Dat wil zeggen: onze medewerkers houden 1,5 meter afstand waar het kan en dragen persoonlijke beschermingsmiddelen waar het moet. Alles om het verblijf in het ziekenhuis zo veilig mogelijk te maken.

Inge de Wit
Bestuurder SJG Weert

Webinar van kramp naar kracht - don...

Klik hier voor de webinar van 18 juni 20...

"Een loopbaangesprek digitaal...

Susanne Lommerse  Loopbaancoach  De Zo...

“Wees creatief in deze tijd”

“Het is ongekend”, vertelt projectleider...
Webinar van kramp naar kracht
Webinar van kramp naar kracht
Bron: Men of Media
Bron: Men of Media
Bron: communicatie Konnekt'os
Bron: communicatie Konnekt'os
webdesign: Artis.